Konkurs dla KGW

Utworzono: 03-11-2022

Stowarzyszenie Innowatorów Wsi rozpoczyna realizację Projektu: „Z mięsem drobiowym przez pokolenia”. Jest to Projekt kulinarny, którego ideą jest połączenie tradycyjnych przepisów kultywowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z nowoczesnymi aranżacjami tychże dań realizowanymi przez Szefów Kuchni młodego pokolenia.

W ramach ogólnopolskiego konkursu zamierzamy wytypować 16 Kół Gospodyń Wiejskich, które pod okiem kamer przygotują danie z wykorzystaniem mięsa drobiowego. Nasz Szef Kuchni wykona to samo danie w nowej odsłonie. Ponadto Szef Kuchni podejmie wyzwanie stawiane przez KGW. Filmy z realizacji Projektu będą dostępne na kanale You Tube, a widzowie zdecydują, kto wygra i zdobędzie główną nagrodę ufundowaną ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. I miejsce w konkursie to nagroda rzeczowa o wartości aż 6 tys. złotych dla najlepszego Koła. Ponadto wszyscy finaliści otrzymają upominki oraz dyplomy uczestnictwa. Finałowe przepisy wraz z nowoczesnymi aranżacjami zostaną opublikowane w książce kucharskiej „Z mięsem drobiowym przez pokolenia – Tom I ZIMA”, która powstanie na zakończenie realizacji Projektu (luty 2023 r.).

Więcej informacji, w tym formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu, znajdą Państwo na stronie www.przezpokolenia.pl.
Rejestracja trwa do 20 listopada 2022 r. Decyduje kolejność zgłoszeń.

Zwracamy się do Państwa z prośbą o rozesłanie informacji o konkursie do Kół Gospodyń Wiejskich działających w Państwa powiecie. Udział Kół Gospodyń Wiejskich z Państwa regionu przyczyni się do rozpowszechniania wiedzy na jego temat wśród mieszkańców całego kraju. Prezentacja KGW z Państwa okolicy pozwoli na zapoznanie się z tradycjami, kulturą i obyczajami regionu, a także, dla miłośników kulinariów, regionalnością potraw przyrządzanych na danym obszarze.

W przypadku jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt z Biurem Projektu: Aneta Rutkowska tel.: 576 204 765, e-mail: arutkowska@szula.pl

Źródło: Stowarzyszenie Innowatorów Wsi